Niekedy sa môže zdať, že veci sú už jasné a samozrejmé. Napríklad také RAŇAJKY. Všade sa hovorí, ako sú raňajky dôležité. A predsa je ešte mnoho ľudí, ktorí tento dôležitý krok na začiatku dňa vynechávajú :(.
Raňajky sú neoddeliteľnou a najdôležitejšou časťou dňa. Po prebudení je hladina cukru v krvi nízka, pretože sme niekoľko hodín vôbec nič nejedli.
Preto je dôležité dobiť si energiu dobrými raňajkami a pripraviť sa na zdolávanie výziev, ktoré nám prídu počas dňa do cesty. 😊
Toto je ten ideálny scenár. ALE …
Mnoho ľudí automaticky siahne po tej najmenej vhodnej variante, akou je napríklad káva a croasant.
Alebo varianta číslo dva: mnoho ľudí sa dopustí chyby tým, že neraňajkujú vôbec a miesto toho si dajú kávu alebo čaj + nikotín.
Akonáhle začne hladina cukru v krvi opäť klesať, je pravdepodobné, že ľudia, ktorí neraňajkujú rezignujú a začnú sa „dotláčať“ vysokoglykemickými potravinami, ako sú napríklad toasty alebo už spomínané croasanty.
Toto je ten horší, ale bohužiaľ dosť častý scenár.
Takéto ne/raňajkovanie vedie následne k zníženiu energie, pre človeka sa stáva náročné sústrediť sa a stáva sa až mierne podráždený.
Znie vám to povedome? 😊 Ak ste sa pri čítaní týchto riadkov našli a zvažujete, že by ste to chceli zmeniť, ale neviete kde presne začať, nebuďte frustrovaní.
Návod ako si poradiť s raňajkami a z čoho si ich pripraviť je vzdialený len na jeden KLIK.
Tie, ktoré ma sledujete viete, že som veľký fanúšik smoothie a mávam ich aj na raňajky. Sú skvelé, ľahké a rýchle.
No mnohé z vás mi písali aj to, že smoothie sú síce fajn, ale na raňajky by mali radšej niečo, do čoho by mohli trošku „zakusnúť“ 😊 a nielen vypiť.
Mám taktiež rada rôznorodosť a s raňajkovým menu sa dá naozaj pekne vyhrať. Dnes si ukážeme zopár raňajkových typov a povieme si prečo sú nielen dobré pre naše chuťové poháriky, ale aj pre naše telo.
Napríklad ovsené vločky, buď vo forme kaše alebo neupravené, tak isto si môžete pochutiť i na kukuričných lupienkoch. Samozrejme, že ich nebudete jesť samé.
Skombinovať ich môžete s ovocím, ktoré dodá vločkám prirodzenú sladkosť a obohatí ich o ďalšie vitamíny. Ide o jahody, hrušky, grep, jablká, broskyne, banány, sušené hrozienka.
Skvelou voľbou sú teda nesladené ovsené vločky s jahodami. Množstvo ani nespomeniem, pretože tu sa obmedzovať naozaj nemusíte. Len pre info – miska ovsených vločiek a jahôd je veľmi sýta.
Ďalšou možnosťou sú pšeničné otruby s grepom alebo nesladené müsli so sušenými hrozienkami a nastrúhaným jablkom.
K obilninám s ovocím pridajte ešte zopár lyžičiek jogurtu a pomleté semienka (napr. ľanové, alebo sezamové) sú skvelým zdrojom bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny.
Semienka dodajú jedlu chuť a vďaka tomu, že obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje, nebudete mať tendenciu získavať ich z menej vhodných potravín.
Aj keď je pravda, že polovica kalórií vo vajciach pochádza z tuku, závisí konkrétny druh tuku na tom, čím bolo dané kura kŕmené. Väčšina vajíčok pochádza od sliepok z veľkochovu.
Keby ste vedeli, ako sú nezdravé, asi by ste už vajíčka bohaté na takéto tuky už nechceli. Na trhu našťastie existujú i vajíčka od hydiny z voľného chovu, ktorá je kŕmená stravou bohatou na omega-3 mastné kyseliny.
Napríklad ľanovými semienkami. Omnoho lepšie sú pre vás teda buď takéto vajíčka, alebo organické.
K vajíčkam je vhodné pridať napríklad kváskový žitný chlieb, pšeničný celozrnný chlieb s vysokým obsahom vlákniny.
V miske našľahajte 4 stredne veľké vajíčka s pomletým čiernym korením. V malej panvici na miernom ohni rozohrejte 2 lyžičky kokosového oleja a postupne pridávajte vajíčka.
Pomaly miešajte, aby sa vajíčka dobre premiešali. Akonáhle budú vajíčka temer tuhé, ale stále šťavnaté, odstavte ich.
Posypte 2mi lyžičkami nasekanej pažítky a podávajte s malým kúskom lososa. Táto porcia je pre dvoch ľudí, ktorí vďaka týmto skvelým odštartujú svoj deň naplno.
Premiešajte cca 100g ovsených vločiek, 50g pomletých mandlí, 2 lyžičky tekvicových semienok, 2 lyžičky jemne nasekaných makadamových orechov, 2 lyžičky slnečnicových semienok, 2 lyžičky xylitolu alebo medu.
Zmiešajte s mliekom alebo sójovým mliekom.
Táto porcia je pre dvoch hladošov.
XYLITOL – je typ sladidla. Je to zdravá alternatíva cukru. Môžete ho kúpiť v zdravom obchode.
Na panvici ohrejte jednu lyžičku kokosového alebo olivového oleja a pridajte jednu lyžičky xylitolu a 50g ovsených vločiek.
Tri minúty miešajte, pokiaľ nebudú zľahka dozlatova a dochrumkava osmahnuté. Pridajte 1 lyžičku mandlí a 1 lyžičku jemne nasekaných makadamových orechov. Varte 2 minúty.
Odstavte a primiešajte 1 lyžičku tekvicových semienok a 1 lyžičku pomletých mandlí. Táto porcia je pre dvoch ľudí.
Pevne verím, že si budete mať z čoho vybrať a teraz už máte možnosť aj nakombinovať tie tekuté raňajky s niečím, do čoho môžete zakusnúť 😊.
Určite mi dajte vedieť, ako vám chutilo a čo vám je na raňajky viac po chuti. Smothie? Alebo niečo pod zub? Alebo na striedačku? Ja v tom mám jasno. A čo vy? 😊
Ak chceš skúsiť ešte viac možností, nakombinovať viac chutí, odporúčam ti mrknúť na ebook o raňajkách.
A na úplný záver vám poviem, že nasledujúce týždne sa máte na čo tešiť. Ak ste doteraz hľadali cviky, recepty, motiváciu, návody … na rôznych miestach, UŽ NEMUSÍTE.
Bude tu niečo mega komplexné a všetko na jednom mieste, pod jednou SUPERLADY strechou a … Viete čo, nebudem prezrádzať, všetko sa včas dozviete.
A ak ste ešte neni medzi skvelými Superladies ženami, určite sa pridajte do našej SUPERLADY komunity. Už sa na vás teším.
Krásny jarný deň praje Evka.
P.S. Raňajkám zdar. 😊
Evičko, pravidelně sleduji Vaše videa a musím říci moc se mi líbí komentáře, různé rady a také hlavně Vaše recepty, ráda si je také připravuji, moc děkuji za inspiraci, přeji Vám hodně zdravíčka, Miluš